Cursuri PlaYouth

Cum a fost la cursul de chimie distractivă

By 8 martie 2018 No Comments

Cuceriți de experimente din urma atelierului de Chimie Distractivă, copiii s-au înscris nerăbdători la curs. Adică au ales să se întâlnească cu Gabi o dată pe săptămână, timp de două ore, ca să experimenteze știința prin joc și joacă. Din spatele ușilor închise se auzeau, în fiecare sâmbătă, râsete, strigăte și exclamații. Așa se experimentează cel mai bine chimia, cu entuziasm.

La finalul orei de curs

La finalul orei de curs

Prima întâlnire a venit cu emoții și timiditate însă, după ce s-au cunoscut mai bine, între ei și cu căpitanul lor de laborator, marea întrebare a fost adresată, ”vom face și slime”?! Răspunsul ”Da, vom face.” a luminat fețele oamenilor mici și a stârnit un ”Uraaaaa” în cor. Până la slime, însă, am făcut cunoștință cu ustensilele de laborator: eprubete, pipete, cilindri, balanțe și pahare Berzelius. Avalanșa de întrebări a venit, după cum vă puteți imagina, imediat: de ce arată așa, cum se folosesc și cine le-a dat numele astea?! Iar dacă la început copiii le-au manevrat mai greu, până la finalul cursului și-au dezvoltat abilitatea de a lucra cu ele.

Cum orice laborator are nevoie de un nume, aceasta a fost prima sarcină pentru acasă a copiilor. Au amestecat entuziasm și bună-dispoziție, au presărat curiozitate, s-au gândit temeinic iar reacția s-a produs! ”Micii chimiști” a fost numele ales, democratic, de către cei 7 pitici pasionați de experimente.

Experimente Chimie distractiva

Experimente Chimie distractiva

Pe măsură ce cursul a avansat, am învățat împreună despre stările de agregare ale substanțelor, despre amestecuri omogene și neomogene, despre substanțe miscibile și nemiscibile. Am descoperit elementele tabelului periodic (sub forma unor biscuiţi) și l-am degustat împreună cu părinții.

La cursul nostru de Chimie Distractivă, cel mai mult ne-a bucurat entuziasmul copiilor pentru a realiza experimente cu propiile mâini și curiozitatea lor, caracteristică vârstei. Cei mici au avut ocazia să se familiarizeze mai mult cu chimia care face parte din viața lor de zi cu zi și să lege prietenii unii cu ceilalți. Și-au dăruit fructe, cacao cu lapte și multă energie. 😊

Tabelul Mendeleev in varianta distractiva

Tabelul Mendeleev in varianta distractiva